tiistai 23. kesäkuuta 2020

Verkkopelaamisen kova hinta

IN ENGLISH HERE: https://rosapelaa.blogspot.com/2020/06/the-high-cost-of-online-gaming.html

Nyt on taas aika astua esiin ja puhua vakavasta aiheesta.

Vihapuhe pelimaailmassa.

Janita Levasen suunnittelema design kampanjallemme #bantoxicgamers

Puhuin aiheesta
vuosi takaperin ja tuolloin se herätti suuresti keskustelua:
''Sain pienessä ajassa hurjan määrän palautetta- niin positiivista, vihaista, ylistävää kuin negatiivista. Paljon omakohtaisia kokemuksia ja tarinoita. Kommentteja siitä, kuinka olen rohkea että tuon asiaa esille.''
Miksi palaan taas aiheeseen? Koska asiat eivät ole muuttuneet. Koska läheiseni, äitini, on joutunut aivan järjettömän vainoamisen uhriksi pelaamisensa vuoksi. Itse asiassa tämä vainoaminen alkoi jo vuonna 2018 erään suomalaisen R6S-tiimin toimesta, vuosi sen jälkeen päätin kirjoittaa ensimmäisen kerran pelimaailman nurjasta puolesta. Haluan tehdä muutoksen asiaan ja siihen tarvitsen teidän apua.

Tässä on äitini eli katjaplays:in tarina omin sanoin:

''Olen harrastanut pelaamista 80-luvulta saakka ja aloitin striimaamisen Twitchiin 1,5 vuotta sitten.
Kaksi suomalaista R6S-pelitiimiä, jotka pelaavat Electronic Sports League-turnauksia ja striimaa pelejään, otti minut ja tyttäreni heti silmätikukseen kun kuulivat pelaamisestamme. Heidän pelitiimissään on alle 20 miespuolista pelaajaa, ikäjakauma on n. 19-35 vuotta.

Katjaplays_
Yhteen peliin eräs heistä pääsikin kuitenkin livahtamaan ja tuossa matsissa he kutsuivat minua vanhaksi paskahuora ämmäksi, kehitysvammaiseksi apinaksi, kulahtaneeksi rusinaksi, vanhaksi paskaksi, vitun palikaksi, ämmäksi jonka pitäisi mennä töihin ja sorapilluksi, pillussa on niin paljon soraa ettei maailman hiekat riitä siihen. Lähdin pois pelistä aivan järkyttyneenä. Tuon kaiken he striimasivat suorana nettiin, kertomatta minulle. Menin katsomaan tätä striimiä jälkikäteen kun huomasin heillä olevan lähetys päällä ja siellä he edelleen jatkoivat haukkumistani. Lopuksi he jakoivat kaikille oikean nimeni useaan otteeseen. Tuon matsin jälkeen en ollut missään kontaktissa heihin. 

Vielä yli kaksi vuotta tuon kohtaamisen jälkeen he edelleen vainoavat ja mustamaalaavat minua sekä perhettäni. Olen joutunut estämään kymmeniä heidän tekemiään feikkiaccountteja, sillä aina kun estän yhden heidän käyttäjänsä, he tekevät uuden ja tulevat haukkumaan minua todella törkeästi striimiini. He jopa kehuivat striimissään että he tekevät 20 minuuttia voimassa olevia sähköposteja, jotta voivat tehdä näitä feikkiaccountteja jäämättä kiinni. Loukkauksia minua kohtaan on lukemattomia todisteiden kera.


He väittävät näissä omissa livelähetyksissään katsojilleen esimerkiksi että minä ja tyttäreni olemme maanneet heidän kanssaan. Emme tunne heitä millään tavalla, emme ole millään tavalla tekemisissä heidän kanssaan emmekä koskaan ole tavanneet heitä. Heidän tavoitteensa on saada minut lopettamaan Siegen pelaaminen ja striimaaminen, eräässä lähetyksessä tämän tiimin johtaja sanoi että ''emme lopeta (kiusaamista) ennen kuin se lopettaa striimaamisen.''

He puhuvat minusta ja perheestäni lähestulkoon jokaisessa livelähetyksessään ja se ei ole mitään mukavaa kuunneltavaa, varsinkaan jatkuvat misogyyniset kommentit. Vähän aikaa sitten he esimerkiksi puhuivat että minulla on ihmisruumiiden nänneistä tehty vyö ja riisun sen, jos minulle lahjoittaa rahaa ja ne rahat käytän sen jälkeen venäläisiin huoriin ja että olen vitun autisti kuten tyttärenikin. Aika käsittämättömiä sanoja, eikö? En ymmärrä miten sairas täytyy olla, että edes keksii tuollaista. Yleensä he kuitenkin puhuvat minusta ja perheenjäsenistäni vammaisina, vähä-älyisinä autisteina ja nauravat perään. Heidän tavoitteensa on levittää näitä puheita mahdollisimman laajalle.

Tein tästä asiasta viime vuonna rikosilmoituksen. He levittivät tiedon tästä siegen pelaajapiireihin sekä myös striimeihinsä ja tämä oli yleinen naurunaihe pelaajien joukossa.
Kun asia eteni, he jakoivat tutkintapöytäkirjasta otteita keskenään striimissä naurellen. He lukivat ääneen terveystietojani ja irvailivat niille. Tänäkin päivänä he naureskellen kyselevät toisiltaan mm. ''onko sinulla depressiota'' tai ''onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia'', viitaten tutkintapöytäkirjaan. Tutkintapöytäkirjat tietoineni on siis kaikki levitetty. Ensimmäinen oikeudenkäynti on ohi ja siellä oli syytettyinä kaksi henkilöä. Toinen ei uskaltautunut paikalle ja hänen syytteet kumottiin, toinen tuomittiin korvaamaan 800e, joka meneekin oikeudenkäyntimaksuihin eikä edes riitä niihin. Joudun siis taloudellisesti katastrofitilanteeseen asian takia. Lakimiehen kulut olivat 6000e. En saa siis mitään korvausta vaan joudun velalliseksi.
Tämä kaikki sen takia, että teen ''omaa juttuani'' ja pelaan peliä mikä on intohimoni. He tekevät kaikkensa että en striimaisi tai pelaisi tätä peliä.

En halua olla uhri tai hakea sääliä, vaan tuon kokemuksiani kaikkien nähtäville julkisesti. Haluan että jokainen syrjintää kokeva nainen, tai ylipäätään ihminen, ymmärtää ettei ole yksin. Ja että mikä on uhrin oikeusturva asiassa kiusaajia vastaan?''

Niin kauan kun tämänkaltainen käytös hyväksytään pelimaailmassa normina ja siihen ei puututa, niin nämä kivikaudelle jämähtäneet myrkylliset asenteet eivät tule muuttumaan.
On ollut järkyttävän raskasta seurata kuinka nämä pelaajat koittavat systemaattisesti tuhota äitini ja hänen harrastusintonsa. He ovat tehneet kaikkensa, jotta hän lopettaisi kyseisen pelin pelaamisen ja erityisesti striimaamisen. Kirsikkana kakun päällä jo yksi heistä vapautettiin kokonaan syytteistä ja toinen velvoitettiin korvaamaan 800 euroa, kun lakimiehen kulut olivat 6000 euroa. Jokainen voi miettiä omalle kohdalleen kuinka kova isku tuo on taloudelle. Tämä tuntuu erittäin väärältä, sillä teimme kovaa työtä kahden vuoden ajan keräten todistusaineistoa. Satoja videoklippejä ja näytönkuvia, jossa meitä haukutaan ja mustamaalataan. Jopa lakimies sanoi tuomarin asenteen paistavan pitkälle, joka näkyikin lopulta ''tuomiossa'', tai pikemminkin sen puutteessa. En voi ymmärtää enkä hyväksyä tätä.

Toivon, että voisimme yhdessä tukea Katjaa tässä loputtomassa rumbassa, jossa hän on joutunut taistelemaan yksin. Näytetään hänelle ja kaikille muillekkin mitä pelimaailma on parhaimmillaan. Näytetään esimerkkiä muille pelaajille.

Tahdon aloittaa #bantoxicgamers-kampanjan, johon toivon jokaisen pelaajan osallistuvan. Facebookista saat käyttöön #bantoxicgamers-kehykset:

https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=587099048603542

https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=3561082427239346


Katja löytyy Twitchistä:

https://www.twitch.tv/katjaplays_

Instagramista:

https://www.instagram.com/katjaplays/


Minut löytää myös tuttuun tapaan Instagramista, Facebookista ja Youtubesta nimellä rosaplays.
Twitchhttps://www.twitch.tv/battlerose


#bantoxicgamers-sälää saatavilla:

https://shop.spreadshirt.net/nanitippus/ban+toxic+gamers+tag?idea=5ef251e32225095c69eafd28

Tavoitat minut parhaiten Instagramista tai sähköpostitse: rosaplays@outlook.com


Nähdään pelikentillä!27 kommenttia:

 1. Tuo äitiäsi haukkuva R6S-tiimi vaikuttaa henkisesti pikkupoikien tasolle jääneiltä mieslapsilta, jotka eivät onnistu löytämään kumppania ja joille ainoa merkittävä asia maailmassa on pelaaminen ja he haluavat häätää sieltä kaikki naiset, sillä naiset muistuttuvat heitä omista epäonnistumisistaan. Tsemppiä Katjalle, onneksi kaikki miehet eivät ole yhtä huonokäytöksisiä - t. miespuolinen pelaaja :)

  VastaaPoista
 2. Oletkos ollut yhteydessä Twitchiin? Siellä on kohtuu nollalinja tämmöiselle touhulle, noitten nulikoiden tilit lähtevät bittiavaruuteen samantien. Jos kiusaamista tapahtuu pelin sisällä niin Ubisoftiin yhteyttä.

  Tsemppiä menoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Twitchissä on kyllä nollalinja code of conductissa ja guidelineissa tämmöiselle, mutta harmillisen vähän reportaaminen johtaa yhtään mihinkään. Näiden henkilöiden kohdalla reporteja on lähtenyt useita, mutta vielä ei ole johtanut mihinkään :/ Reportaaminen toki silti kannattaa ehdottomasti!

   Poista
 3. Täyttä asiaa. Peukutan Twitchiin ilmoittamista. Ihmettelen ja olen surullinen siitä, että joku katsoo noiden striimiä ja pitää sitä hyvänä contenttina :0 :(((( xO~~~ *blargh* Meitä on moneen junaan, mutta välillä tulee sellainen juna, että se saa uskon koko rautatiejärjestelmän mielekkyyteen horjumaan. Toivottavasti kyseiset pelaajat löytävät jatkossa jonkun terveemmän purkauskanavan. Vaikka kyseessä taitaa olla myös pyrkimys käyttää valtaa ja käyttää likaisia keinoja kilpaillessa saman pelin streamien katsojista :( Karma vie ennemmin tai myöhemmin.

  VastaaPoista
 4. Korkeammalle oikeusasteelle vaan tää homma. Tosi törkeetä käytöstä ja kunnianloukkaussyytettä perään vaan noille tyypeille. Huhhuh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt jo 5200e miinuksella, ei ole taloudellisesti mahdollista viedä tuommoista eteenpäin kovin monella

   Poista
  2. Ihmettelen miten voi olla miinuksella, kun häviävä osapuoli maksaa toisen oikeudenkäyntikulut, tai jos ei ole varaa niin valtio, joka sitten perii häviävä ltä osapuolelta maksun jos saa

   Poista
  3. Tarkistapa kuuluuko kotivakuutukseesi myös oikeusturvavakuutus. Ainakin osaan kotivakuutuksista kuuluu.

   Poista
  4. Hei! Annan Katjan vastata tähän, vastaus tulee pian.

   Poista
  5. "Ihmettelen miten voi olla miinuksella, kun häviävä osapuoli maksaa toisen oikeudenkäyntikulut, tai jos ei ole varaa niin valtio, joka sitten perii häviävä ltä osapuolelta maksun jos saa" Oikeus määräsi vain korvaamaan naurettavat 600e oikeudenkäynti/lääkäri/sairasloma jne kulujen suhteen. Ei siis kaikki vaikka tuomittu itse oli myöntyväinen suurempaan korvaukseen.T.Katja

   Poista
 5. Jos ostan #bantoxicgamers-tavaraa, tuleeko raha teille kokonaisuudessaan ja meneekö se esim. suoraan oikeus-/lääkäri-/muihin -kuluihin? Haluaisin ehdottomasti tukea teitä, mutta haluan myös tietää minne rahani menevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kysymyksestä. Osa menee verkkokaupalle joka hoitaa myynnin, lähetyksen yms puolestamme. Loput tuotoista tulevat meille. Tuotot menevät oikeudenkäynnistä syntyviin kuluihin sekä lääkärilaskuihin, jotka syntyivät tästä oikeustaistelusta ja joita ei määrätty korvattavaksi.

   Poista
  2. Hienoa, kiitos nopeasta vastauksesta! Pitääkin katsoa kauppaa sillä silmällä. :)

   Poista
 6. Korkeammalle oikeusasteelle vaan. Pistä joku tukikamppis tms rahankeruusysteemi (poliitikkojen tapaan "taide"kauppaa tms) jotta saat hankittua rahaa a) tuon velan kuittaamiseen ja b) tuleviin oikeudenkäyntimaksuihin.

  VastaaPoista
 7. "Ihmettelen miten voi olla miinuksella, kun häviävä osapuoli maksaa toisen oikeudenkäyntikulut, tai jos ei ole varaa niin valtio, joka sitten perii häviävä ltä osapuolelta maksun jos saa" Oikeus määräsi vain korvaamaan naurettavat 600e oikeudenkäynti/lääkäri/sairasloma jne kulujen suhteen. Ei siis kaikki vaikka tuomittu itse oli myöntyväinen suurempaan korvaukseen.T.Katja

  VastaaPoista
 8. Oletettavasti en tule myös saamaan näitä korv.ko hlöltä. Valtiokonttorilta ehkä joskus mahdollisesti, mutta huomattavasti oikeuden määräämää tasoa alhaisempana. Maksan siis itse huomattavasti siitä ilosta, että olin uhrina ja en halua edes miettiä miten isoihin velkoihin joudun nyt. t.Katja

  VastaaPoista
 9. Huhhuh, kirjoitin tähän melko pitkän eepoksen, jonka sitten kadotin enkä jaksa enää aloittaa alusta. Mutta tiivistetysti; aivan käsittämätöntä ja lapsellista luuseritouhua aikuisilta miehiltä. Vielä jengillä käyvät kimppuun, ja kiusaaminen ulottuu jopa perheeseen asti. Kuinka heitä ole diskattu sarjasta jos esportsia pelaavat kilpatasolla? Eikö järjestäjiä kiinnosta millaista esimerkkiä tällaisella häiriköinnillä annetaan lapsille ja nuorille? Ja aina jaksaa ihmetyttää tuon suomalaisen oikeusjärjestelmän vetelyys ja saamattomuus. Kyllä pistää vihaksi, enkä voi ymmärtää miksi ~50% väestöstä syrjitään peleissä vain heidän sukupuolensa vuoksi. Erittäin typerää.

  Kuulostaa siltä ettette ole saaneet oikeutta ja häiriköinti jatkuu edelleen. Suosittelen ehdottomasti että levitätte tätä sanomaa niin laajalle kuin mahdollista esim somessa, ja koitatte saada tällekin asialle näkyvyyttä, nyt kun syrjintä on muutenkin tapetilla. Toivotaan että saadaan nilkit vastuuseen ja tällainen häiriköinti loppumaan. Nostan hattua ja arvostan suuresti ettette ole luovuttaneet ja alistuneet tähän vaan taistelette vääryyttä vastaan. Toivon että löytyisi ihmisiä auttamaan teitä tässä hyvässä asiassa.

  T: Mies joka pelaa, muttei voi sietää kiusaamista ja syrjintää.

  VastaaPoista
 10. Ilmoitus Ubisoftille/ja tai Twitchiin oli todella hyvä idea. Mutta se kannattaisi tehdä median kautta! Paras lopputulos olisi, että tätä juttua jaetaan ahkerasti, mediasta joku nappaa tästä kiinni ja he ovat sitten Ubisoftiin/Twitchiin yhteydessä, kun tekevät mahdollista juttua. Tämän luulisi paremmin herättävän pelifirmankin mielenkiinnon.

  VastaaPoista
 11. Arvostan todella paljon sitä, että tuot tämän esille. Ei varmasti ole helppoa, mutta tsemppiä toivotan kovasti. Minä ja moni muu varmasti olisi valmis avustamaan sinua, että saat oikeudenkäyntikuluja maksettua. Todella sairasta kiusaamistahan tämä on ja vaikuttaa siltä, että tuomarit eivät ole ihan nykyajassa mukana ja eivät tajua, että nettikiusaaminen on samanlaista häirintää kuin mikä tahansa muukin.

  Olen 25 vuotias mies ja pelaan itsekin jonkin verran ja suorastaan harmittaa, että naiset eivät tällaisen käytöksen johdosta halua välttämättä tutustua pelaamiseen tai ainakaan paljastaa sukupuoltaan pelien sisällä.

  VastaaPoista
 12. Nythän se sitten putkahti juttu lehteenkin, vailla mahdollisuutta kommentointiin joten täällä ollaan.

  Kyseisten testoapinoiden luona pitäisi päästä käymään niin homma olisi sillä selvä, tapaaminen voitaisiin jopa striimata.

  Samanlaista tyhjää keulimista se on tietyissä porukoissa, ja vanhemmillakin miehillä, varsinkin viikonloppuisin ja pidempien juhlapyhien aikaan.
  Niitä kinoja kuunnellessa tuli monesti miettineeksi että millaista meno mahtaa olla siviilissä siinä tapauksessa ettei hommat mene niin kuin herrat sattuvat haluamaan.

  Surullista ja keskenkasvuista touhua.

  Yksi mahdollisuus millä pääsette myös vaikuttamaan on yhteydenotto sponsoreihin, saattaa loppua rahoitus hyvinkin nopeasti kun lähtee sana kiertämään että tuollaisia tuetaan.

  T: Obj140

  VastaaPoista
 13. Toiseen oikeusasteeseen mikäli lainkaan mahdollista. Rahankeräys mahdollisuutta on hyvä miettiä mutta tässä saattaa suomen aivan liikaa ajastaan jäljessä oleva rahankeruulainsäädäntö tulla vastaan.

  Toinen keino on ilmoittaa suoraan Electronic Sports Leagueen sekä muille turnausten ja tapahtumien järjestäjille mikäli he muihin turnauksiin ja tapahtumiin osallistuvat todisteiden kera. Parhaassa tapauksessa nämä tahot toteavat etteivät halua olla tällaisten tiimien kanssa missään tekemisissään ja he menettävät oikeutensa osallistua yhtään mihinkään. Koska tämä on selkeästi heille tärkeä asia niin tämä todennäköisesti olisi heille melko kova kolaus.

  Muutenkin julkisuuden hakeminen tälle toiminnalle vaikka esimerkiksi iltalehtien, ylen tai hesarin kautta voi olla ihan hyvä idea. Yleensä tällaiset tapaukset saavat jatkua siihen asti kunnes niistä tulee niin julkista, että tapaus mahdotonta jättää huomiota ja twitchin ja muiden tahojen on pakko reagoida.

  VastaaPoista
 14. Jos joku vielä ihmettelee, mitäomitä toksinen maskuliinisuus, ja on sitä mieltä, ettei feminismiä mihinkään tarvita, niin...

  VastaaPoista
 15. Joo olen itekkin about 20 vuotta pelannut videopelejä suurimman osan ajasta competitive pelejä, kuten lol, dota 2, csgo ja overwatch to name a few. olen tämän aikana kuullut kuinka olen: autisti, homo, läski, ruma, aidspotilas, munaton, incel yms. Minua on myös pyydetty: Nussimaan omaa äitiäni, nussimaan omaa siskoani, nussimaan omaa isääni, nussimaan omaa koiraani, tappaa itseni, tappaa perheeni. Muut ovat kuulema: Nussineet koko perhettä noin 40 sukupolvea taaksepäin, tappaneet äitini yms. En ole silti tämän peli "urani" aikana valittanut kyseisestä käytöksestä, lähinnä koska tämän paskan voi yleensä blokata, jos ei konkreettisesti jollain järjestelmällä niin vähintään omalla aivotoiminnalla kun et vittu kiinnitä huomioo ja annat niitten olla. Aika nopeesti noi "testoapinat" lopettaa sen huutelun ku et vastaile tai reagoi. Toisaalta opinhan tämän itse jo ala-asteella missä kiusaaminen oli pikkasen konkreettisempaa aka hakataan kirjaimellisesti nyrkillä ja kepeillä mutta onhan se tosi ikävä että nettipeleissä vähän joku paskahousu fleimaa. Eihän sitä kukaan pysty saatana kestämään kun kirjaimia tulee päin naamaa ja haukutaan oikeen soravituksi HUUUUUUUUUUUUuuUUUuuH.

  VastaaPoista
 16. Täytyy 45v mies gamerina joka on pelannut vuodesta -85 lähtien aktiivisesti sanoa että aikamoisia paskahousuja nuo haukkujat, luultavasti noobeja jotka eivät vaan osaa niin tulee itku :) Mutta ei muutakuin rikosilmoitusta kehiin, ei mitään sääliä näitä pellejä kohtaan heru!

  VastaaPoista
 17. Jo on ihmeellistä toimintaa nuorilta pojilta. Ite oon pelannu 7-vuotiaasta asti, vuoden ollen tällöin 1992. Pelaan enimmäkseen yksipelejä, koska en ole löytänyt yhteisöä tai peliä, jossa voisi kehittyä saamatta paskaa niskaan kun et pelaa joka päivä. Ei yksinkertaisesti ole moiseen aikaa, tai edes kiinnostusta.

  Itselläni moinen kirjoittelu menisi helposti ihon Alle, enkä pystyisi antamaan asian olla. Tästä syystä en myöskään pelaa kovin totisia pelejä. Ennemmin naksuttelen RTS, Point & clickeja tai simulaattoreita.

  Toivottavasti homma saadaan käytyä läpi, tuen teitä jakamalla asiaa eteenpäin ja tykkäämällä profiileistanne tutustuttuani niihin myöhemmin 🙋‍♂️

  Toivottavasti tuollainen perseily saataisiin loppumaan pikimmiten 👍

  VastaaPoista
 18. On kyllä paskaa! Toisaalta aina tätä porukkaa löytyy internetissä, ensisijaisesti ignoreen jos mahdollista... Ei kannata ottaa itseensä kun huutelisivat tod näk kenelle tahansa mistä tahansa syystä. Sitten innostutaan kun saa jonkun reaktion aikaiseksi koska elämässä ei ole muuta sisältöä ja homma eskaloituu. Muidenkin ehdottamat twitch/esl yhteydenotot varmaan hyvä idea tässä vaiheessa.

  Also en nyt iästä tiedä mutta melko siistiä että äiti pelaa

  VastaaPoista
 19. Ei kyllä jaksa ymmärtää. Aikuiset ihmiset lappaa hellittämättömästi tollasta paskaa ihmisen niskaan, joka vaan pelaa ja tekee omaa juttuaan. Mikä prkl niitä vaivaa? Ihan oikeesti.

  Ehdottomasti näyttäkää todisteet niiden käytöksestä niiden sponsoreille, esport liigalle jne. ja selittäkää tilanne. Sponsorit reagoi ehkä herkemmin kuin Twitch, varsinki jos saatte tästä kehitettyy mukavan somemyrskyn.

  VastaaPoista