tiistai 15. tammikuuta 2019

Nainen pelimaailmassa - millaista se on?


Pelaaminen mielletään vieläkin hyvin pitkälti poikien harrastukseksi- vaikka esimerkiksi tämän tutkimuksen mukaan 10-75-vuotiaista suomalaisnaisista 42,7 % pelaa videopelejä aktiivisesti.
Olen harrastanut pelaamista monipuolisesti ja aktiivisesti noin 4-vuotiaasta asti, mutta  vasta viime vuosina olen alkanut määrittelemään itseni peliharrastajana. Miksi?  Kylmä fakta on, että naisena on todella vaikea saada jalansijaa pelikulttuurista stereotypioiden, ennakkoluulojen sekä asenteiden vuoksi. Aikuinen nainen tuntuu olevan suuri mysteeri pelimaailmalle. 


Se, että olen nainen, vaikuttaa pelaamiseeni välillä jopa päivittäin
Silloin on ollut hyvä päivä jos olen voinut pelata koko päivän ihan rauhassa- ilman huorittelua, vähättelyä tai ahdistelua. Ne päivät vaan on harmillisesti aika harvassa, varsinkin tiimipohjaisissa moninpeleissä. En esimerkiksi yleensä käytä enää mikrofonia (vaikka se on erittäin olennainen osa pelikokemusta) jos pelaan verkkopeliä tuntemattomien pelaajien kanssa, sillä heidän reaktionsa voivat olla oikeastaan mitä vaan, aivan laidasta laitaan. 
Jouduin muuttamaan käyttämäni nimimerkin jossa oli etunimeni, sillä jopa pelkästään sen perusteella kohtasin jatkuvasti jonkintasoista häirintää. Kyllä, jo pelkän nimimerkin perusteella!
Vähättely ja tytöttely on todella yleistä, jopa arkipäiväistä mutta toisena, ei-niin-mukavana ääripäänä on seksuaalinen häirintä, tappouhkaukset ja jopa vainoaminen. Kohtaan ihan liian usein puhdasta naisvihaa ja se on joka kerta yhtä ahdistavaa ja surullista.
Sen jälkeen kun lopetin mikrofonin käytön ja vaihdoin nimimerkkini, en ole saanut vihaa niskaan verkkopeleissä- olen aivan kuten muutkin, vain tavallinen pelaaja muiden joukossa.  
Minun ei pitäisi joutua peittelemään ääntäni tai sukupuoltani jotta saisin pelata rauhassa. 
By the way, tässä linkki Youtube-videon missä näkyy kuinka samassa tiimissä olevat henkilöt reagoivat naispelaajaan eräässä suositussa verkkopelissä, mitä itsekin pelaan päivittäin. ↓
Olen myös muutaman kerran joutunut vastaavanlaiseen tilanteeseen ihan IRL:issäkin, kun pelit ja pelaaminen on noussut puheenaiheeksi. Jotkut on kommentoinut esimerkiksi joko pelitatuointiani tai
-paitaani ja heittänyt että ''et oo varmaan ees pelannut tota''. Eräs jopa vaati minua kertomaan että miten kyseinen t-paidassani oleva videopeli päättyy, jotta voisin todistaa puhuvani totta. Koska eihän tytöt nyt oikeasti pelaa.
                                       

Pelaako ne muka ampumapelejä? Vai jotain Barbie Horse Adventureseja? Mariota?
Minulla on paljon eri ikäisiä naispuolisia ystäviä jotka harrastavat pelaamista. Pelimaku heillä on laaja: joku tykkää tasohyppelyistä, toinen toimintapeleistä, kolmas ajosimulaatioista ja neljäs näistä kaikista! Törmään usein tähän kysymykseen ja yhtä usein kysyjä keräileekin leukaansa lattialta, kun kerron että en pelaakkaan sitä Mariota tai Simssiä (mitä hän luultavasti oletti kuulevansa), vaan kilpailullisia joukkuepelejä kuten Rainbow Six Siegeä. Mitään mustavalkoista kategorisointia ei siis voi tehdä sukupuolen perusteella.


 Häirintä ja syrjiminen ei ole ok eikä sitä sovi vähätellä. Usein kuulen että minun pitäisi esimerkiksi kasvattaa sisua ja lähinnä noloja selityksiä siitä kuinka kyseinen käytös on ''ihan normaalia, ei kannata välittää''. Minusta on tärkeää nostaa aihe rohkeasti tapetille, eli naisten on tuotava esiin kohtaamansa syrjintä ja häirintä. Niin kauan kun asia hyväksytään normina ja siihen ei puututa, niin nämä kivikaudelle jämähtäneet asenteet eivät tule muuttumaan.
Kirjoitin tästä aiheesta koska haluan tuoda aikuisena naisena esille sen mitä joudun päivittäin kohtaamaan harrastukseni parissa: järkyttävän määrän kiusaamista, ahdistelua ja häirintää. 
Naiset eivät hae peleissä mitään erityiskohtelua, vaan päinvastoin- haluamme tulla kohdelluksi yhtä pelaajana kun muutkin, sukupuolesta riippumatta.

/muoks. Asiasta on tullut paljon keskustelua ja palautetta, niin puolesta kun vastaan. Aion tehdä aiheesta uuden, hieman pidemmän postauksen jossa tuon muidenkin näkökantoja ja kokemuksia esille, oli ne sitten positiivisia tai negatiivisia. Stay tuned!
 
3 kommenttia:

 1. Hienoa, että nostat tätä esiin! Kuten monia ikäviä teemoja käsiteltäessä, moni varmasti haluaa heti painottaa, että ei tällaista vaan minulle ole tapahtunut, en ole koskaan nähnytkään. (Sama ilmiö on esim seksuaalisen ahdistelun kohdalla). Kuitenkin se, että jotkut yksilöt onnistuvat sulkemaan silmänsä ilmiöltä tai pelaamaan yksinpelejä, ei poista sitä faktaa, että kiusaamista ja ahdistelua tapahtuu. Hyvä heille, jos eivät ole (vielä) kohdanneet omalla polullaan, mutta turha keskustelulta on vetää pohjaa pois siitä toitottamalta muille.

  Tsemppiä peliurallesi!

  VastaaPoista
 2. Itse naispelaajana jo 25v takana en koskaan ole mitään tuollaista kohdannu. Mikä huvittavaa sinänsä, koska tuosta naisten kohtelusta valitetaan niin paljon.

  VastaaPoista
 3. Jep vaihdoin battletagin naisen nimeen ja kahden viikon päästä lähetin viestiä blizq1zardille että voitteko vaihtaa takaisin, häiriköinti lisääntyi järkyttävästi. Vaihtoivat, mutta ei mitään pahoitteluja tai kommenttia siitä et eihän tollasta pitäs tapahtua.

  VastaaPoista